Skatteveket:

Uppgifterna ska redovisas i deklarationen

Nu kommenterar Skatteverket uppgifterna om att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och TCO:s ordförande Sture Nordh låtit sina makar bo gratis i deras hotellrum på den fackligt ägda semesteranläggningen Riva del Sole i Italien och inte redovisat detta som en förmån.

 Enligt skattedirektör Björne Sjökvist ska den här typen av uppgifter alltid redovisas.

– Man ska tala om det här i sin deklaration och man ska tala om hur mycket skatt man har betalat i det andra landet. Hur man sen ska hantera det beror på vad det är för dubbelbeskattningsavtal, säger Björne Sjökvist.

Riva del Sole är flera semesteranläggning i Italien som ägs gemensamt av LO, TCO och KF. I samband med bolagsstämman varje år får styrelsen bo gratis under en vecka i dubbelrum. Wanja Lundby-Wedin som också är ordförande i Riva del Sole, har under en rad år tagit med sig sin man, och låtit honom bo gratis utan att ta upp det som en skattepliktig förmån.

Ekot har sökt Lundby-Wedin men utan resultat. Däremot skriver LO på sin hemsida att eftersom Wanja Lundby-Wedins inkomster från Riva del Sole beskattas i Italien har hon utgått från att också eventuella förmåner från det uppdraget ska beskattas i Italien. Där anses det inte vara en beskattningsbar förmån att en anhörig bor gratis i ens hotellrum, skriver LO.

Enligt Björne Sjökvist på Skatteverket spelar det ingen roll. De här uppgifterna ska redovisas i Sverige.

– Sen får man titta på dubbelbeskattningsavtal om det är skattepliktigt i Sverige eller om det ska skattas i Italien vilket jag inte har en aning om, säger Björne Sjökvist.

I går kom tidningen Expressen med nyheten och uppgiften att flera styrelseledamöter gör likadant, däribland TCO:s ordförande Sture Nordh.

– Jag har helt enkelt inte förstått att det behöver göras eller att det ska göras. Är den information som jag har fått fel så ska det genast ställas till rätta, säger Sture Nordh.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista