Misstänkt upprorsförsök i Georgien

Inför Georgiens självständighetsdag i nästa vecka är det oroligt i landet. Över 30 personer har arresterats misstänkta för planering av ett militäruppror och den årliga militärparaden har ställts in för att undvika konfrontationer med oppositionen.

Den 26 maj varje år brukar den georgiska militären paradera på Rustaveli-avenyn i huvudstaden Tbilisi. Men den del av avenyn som passerar framför det georgiska parlamentet är sedan över sex veckor tillbaka blockerad av oppositionen som med dagliga protester kräver den sittande presidenten Micheil Saakasjvilis avgång.

Inför självständighetsdagen på tisdag har den georgiska oppositionen planerat att ordna en protestmarsch som skulle ha krockat med militärparaden.

Massarresteringarna med anknytning till det påstådda georgiska militärupproret i början av maj fortsätter att skapa spänningar. 33 personer, 20 militärer och resten civila, har de senaste dagarna arresterats anklagade för inblandning i vad myndigheterna säger var ett upprorsförsök på en stridsvagnsbataljon.

De tre utpekade ledarna för upproret spårades tidigare i veckan upp av georgisk polis. I skottväxlingen som uppstod dödades en av de tre militärerna och de övriga två skottskadades.

Representanter för Georgiens regering hävdar att en georgisk affärsman bosatt i Ryssland finansierat upprorsförsöket för att skapa oro i Georgien.

Oppositionen säger att det här bara är ett sätt för de georgiska myndigheterna att dra uppmärksamhet från de senaste månadernas politiska protester.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista