Filmfestivalen i Cannes

Årets Guldpalm till Michael Haneke

Österrikaren Michael Haneke vann ikväll Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes för filmen "Das Weisse Band" - "Det vita bandet".

Uppdaterad 23:42
Att se "Das Weisse Band" är litet grand som att se på en skräckfilm där man väntar på något otäckt som aldrig inträffar, rapporterar Sveriges Radios utsände Roger Wilson från Cannes.  

Hanekes film utspelas i en liten by på tyska landsbygden, på ytan en stillsam idyll men bakom fasaden bubblar det av undertryckt vrede, revanschlystnad och skamliga hemligheter. 

Tanken hos Haneke verkar vara att skildra den generation som var barn under första världskriget. Hur de som senare växte upp och förde nazisterna till makten i Tyskland, formades under sin barndom. 

Haneke räknas som en av de stora mästarna när det gäller att skildra skuggsidor hos både enskilda individer och samhället i stort. 

Ändå tror jag att det kommer att mumlas en del om jäv här i Cannes under natten. Juryns ordförande vann nämligen pris här som bästa skådespelerska 2001 för filmen "Pianisten", regisserad av, just det, Michael Haneke. 

Värt att notera är att också Lars von Triers utskällda "Antichrist" också fick pris här ikväll. Charlotte Gainsbourg belönades som bästa kvinnliga skådespelare. 

Det är ett erkännande för von Triers som fått många påhopp den senaste veckan, bland annat för sitt påstådda kvinnohat, en åsikt som åtminstone inte juryn verkade hålla med om. 

Roger Wilson, Cannes
roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista