Guantánamo

Obama får stöd för sin hållning

I den pågående debatten i USA om Guantánamo-fånglägret på Kuba fick president Barack Obama på söndagen stöd för sin hållning av en nuvarande och en tidigare högt uppsatt militär.

Obama har ju lovat stänga Guantánamo senast i januari nästa år, något som framförallt har kritiserats hårt av den förre vicepresidenten Dick Cheney, men också i kongressen.

Där är inte bara republikanerna, utan också demokrater, emot att kvarvarande fångar i Guantánamo-lägret förs till USA.

Men den förre utrikesministern Colin Powell, som också har varit USA:s högsta militära chef, och den nuvarande högsta militärchefen, amiral Michael Mullen, sa i separata TV-framträdanden igår att "kriget-mot-terrorism-fängelset" bör stängas.

Powell sa i en CBS-intervju att det hade han  tyckt i sex år nu och att han påpekade som utrikesminister för president Bush.

Michael Mullen sa i en annan intervju med tv-kanalen ABC att Guantánamo-lägret blivit en symbol som har påverkat rekryteringen av fler extremister och jihadister som är emot USA.

Mullen menar att det hög tid för USA att stänga lägret och gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista