MP-kandidat vill att Sverige lämnar EU

Miljöpartiets förstanamn i Europaparlamentsvalet Carl Schlyter vill fortfarande att Sverige ska lämna EU, trots att partiet bytt åsikt och vill att Sverge ska vara kvar. Det sa Schlyter i P1-morgons utfrågning på måndagsmorgonen.

– Jag har ägnat fem år av mitt liv åt att bevisa att jag har fel om EU och jag kommer att ägna fem år till åt att bevisa att jag har fel om EU. Blir vi tillräckligt många gröna kanske jag också har fel om EU, sa Carl Schlyter.

Carl Schlyter säger sig alltså vara lojal till den nya partilinjen, det var ju i höstas Miljöpartiet ändrade åsikt och nu vill att Sverige ska vara kvar i EU.

Miljöpartiet går till Europaval på skärpta miljömål inom EU, fler järnvägar, och att utvinningen av kol och olja ska avvecklas helt samt att fildelning ska tillåtas för icke-kommersiellt bruk.

Partiet vill också att EU ska ha en mer reglerad fiskeripolitik, men samtidigt säger Miljöpartiet nej till Lissabonfördraget, som om det gick igenom skulle ge Europaparlamentet mer makt över just fiskeripolitiken.

– Lissabonfördraget handlar inte om fiske, det handlar om militarisering, sa Carl Schlyter.

Men då vill ni inte ha makt över fisket?

– Inte till det priset, det är ju inte så att man vill betala för en hel bil om det är en rattmuff man vill ha.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista