Högerextrema på nej-sidan bränsle inför EMU-valet

Diskussionen om de högerextremas roll på nejsidan inför EMU-omröstningen går vidare. I fredagens Expressen uppmanar statsminister Göran Persson nej-partierna att klarare ta avstånd från de högerextrema partier som säger nej till euron. Uttalande gör den tidigare socialdemokratiske ministern Georg Andersson mycket upprörd.
– Jag känner mig kränkt av statsministerns påstådda antydningar om att vi på nej-sidan i EMU-omröstningen har kopplingar till extremhögern och nationalistiska krafter. Jag tycker det är ovärdigt och respektlöst mot oss på EMU. Persson vågar inte svara Göran Persson säger i Expressen också att han tycker att nej-sidan bör klara ut hur nej-falangerna ute i Europa ser ut och att han inte vågar säga om han anser att det finns likheter mellan centerledarens Maud Olofsson argument för ett nej och de högerextremas argument. – Det här smutsat ner hela debatten och för den bort från sakfrågan. Jag tycker att statsministern bär ett särskilt ansvar för att vinnlägga sig om att debattnivån hålls på en saklig nivå, säger Georg Andersson. Under fredagen sa det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul att det är rasister, miljöpartiet, vänsterpartister och centern som är mot EMU och att det är viktigt att det kommer fram. Många reagerar I kvinnoförbundet, som officiellt står neutralt inför omröstningen är det många som reagerat. – Det är förfärligt att nej-sägarna ska behöva förknippas med nazister och rasister. Jag tycker Nalin Pekgul ska gå ut med en ordentlig ursäkt, framför allt till sina egna väljare och kvinnorna i Sverige, säger Anna Hedh, socialdemokratisk vice ordförande i kommunstyrelsen i Mörbylånga. Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernqvist säger att varken Göran Persson eller Nalin Pekgul vill peka ut oskyldiga som rasister men att det är viktigt att föra en diskussion som förhindrar att främlingsfientliga partier vinner framgångar i kölvattnet på EMU-debatten.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".