Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banverket kritiseras för utsläpp på Hallandsåsen

Turerna kring tunnelbygget genom Hallandsåsen fortsätter. Under fredagen kom rapporten som granskat vad som gick fel när cement släpptes ut i Lyabäcken och Banverket får kritik från den kommitté som för regeringen granskar tunnelbygget.
– Vi tror att om man följt sin egen målsättning, fått gehör för att vara mer försiktig med den miljö i vilken man arbetar och att alla anställda varit fullt ut medvetna om det så hade det naturligtvis varit mycket mindre sannolikhet för att det här inträffat, säger Kerstin Borg Wallin, ordförande i Hallandsåskommittén. Oklar orsak till utsläpp Varför cement och betonitlera hamnade i Lyabäcken finns det ännu ingen förklaring till och en polisutredning pågår för att ta reda på vem som är skyldig men kommittén konstaterar att det inte kan slås fast provborrningarna genomförts på rätt sätt. Banverket och entreprenören arbetade inte heller tillräckligt för att minimera skadorna på miljön enligt kommittén. Christer Möller som är projektledare på Banverket säger att man tar åt sig av kritiken från kommittén och borde ha arbetat mer för att förutse de problem som uppstod. – Vad är det som kan gå snett i ett sådant här fall och vad händer om man använder för högt tryck till exempel? Men med facit i hand är det mycket enklare att se de här frågorna, säger Christer Möller. Som jag förstått det bedömdes riskerna med ett utsläpp som så litet att det inte ens fanns med i riskbedömningarna? – Det fanns med, men risken bedömdes som liten och det var under förutsättning att de krav på tryck som entreprenören själv hade redovisat, att man hade innehållit dem. Hur har kommunikationen med entreprenören fungerat när ett sådant här fel har kunnat uppstå? – I normalfallet har vi haft en väldigt bra kommunikation med entreprenören. Men man kan säga just i de här fallen så tyder det på att det inte fungerat, säger Christer Möller, projektledare på Banverket.
Sara Hägg sara.hägg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".