Arbetslösheten bland ungdomar ökar

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka. Det visar den senaste månadsstatistiken från Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. 64 000 unga mellan 18 och 24 år är idag arbetslösa.
En av dem som är utan jobb är Kalle Johansson, som just flyttat från Tranås till Stockholm och nu söker jobb på arbetsförmedlingen på Tjärhovsgatan på Södermalm. – Jag har tidigare jobbat på Biljett Direkt, ett callcenter där jag har sålt biljetter över telefon. Sedan jobbade jag i liften uppe i Sälen i vintras, säger han. Varför fortsatte du inte på callcentret? – Jag fick inte tjänstledigt för att jobba uppe i Sälen så jag fick säga upp mig. Sedan fick jag inte tillbaka jobbet när jag slutade i vintras så jag har varit arbetslös över sommaren, säger han. Det var skönt i början att vara ledig men nu är man lite trött på det. Redan på måndag hoppas han ha ett nytt jobb på en flyttfirma tillsammans med sin kompis. 8 procents ungdomsarbetslöshet Den öppna ungdomsarbetslösheten är nu på nästan 8 procent jämfört med drygt 6 procent för ett år sedan. Sandro Scocco, AMS-direktör, säger att ökningen är kraftig, men långtifrån de nivåer när arbetslösheten var som högst i mitten av 1990-talet då arbetslösheten var rekordhög. – Det är inte bra, men om man jämför med till exempel vad som skedde under 1990-talet så är vi fortfarande på mycket blygsamma nivåer, säger han. Samtidigt måste man alltid ta ungdomsarbetslösheten på största allvar. Man ser nu att det är en mycket tydlig uppgång och därför behövs det göras något åt den. Över 250 000 utan jobb totalt Totalt sett, bland hela befolkningen, ökade den öppna arbetslösheten från 4,6 procent i augusti förra året till 5,5 procent i år, vilket motsvarar 253 000 personer, 40 000 fler nu än då. Ökningen förklaras till stor del, enligt AMS, av att många utbildningar för arbetslösa minskat. Varslen fortsätter att ligga på en hög nivå och de nyanmälda platserna har också minskat kraftigt. ”Vändningen dröjer” Sandro Scocco tror att det dröjer innan den konjunkturvändning man kan skönja slår igenom på svensk arbetsmarknad. – Det är först tidigast andra halvåret 2004 som detta kommer att få genomslag på en bättre arbetsmarknad så vi har en bra bit framför oss nu med en relativt svag arbetsmarknad. Då måste man se till att ungdomar inte hamnar för länge i passivitet eller öppen arbetslöshet utan se till att de upprätthåller en bra kontakt med arbetsmarkanden.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".