Gordon Brown:

"Skärp reglerna för EU-parlamentariker"

Gordon Brown vill inte bara ha hårdare regler för ledamöterna i det brittiska parlamentet, utan också inom EU-parlamentet. Premiärminister Brown kräver att alla Labours EU-parlamentariker ska redovisa sina kvitton och kostnader, uppger tidningen Financial Times.

De senaste veckorna har varit omvälvande inom brittisk politik. I stort sett varenda parlamentsledamot har fått sina kvitton för sådant som de anser att skattebetalarna ska stå för, publicerade av tidningen The Daily Telegraph.

Och regeringen håller på med någon form av storstädning.

– Låt oss rensa upp bland reglerna så att ingen kan göra så här mer. Vi ska städa upp, parlamentsledamöter ska betala tillbaka pengar och det ska bli disciplin, sa Gordon Brown här om dagen.

Brown kräver nu också att alla Labours ledamöter inom EU-parlamentet ska offentliggöra sina kvitton.

Tidigare har oppositionspartierna konservativa Tories och Liberaldemokraterna krävt att deras ledamöter i EU-parlamentet ska redovisa resekostnader och hur många gånger de har krävt ersättning för närvaro inom EU-parlamentet. Politikerna får en viss summa pengar bara de är på plats.

Men Brown går alltså längre. Alla kvitton ska redovisas, uppmanar han. Om fler partier tar efter detta eller om några mer generella beslut fattas så blir det i så fall en stor förändring inom EU.

Omröstningar som tidigare har hållits om mer öppenhet när det gäller just kvitto och kostnader, har slutat med att det inte har blivit några drastiska förändringar.

En chef för en stor europeisk tankesmedja säger till Financial Times att alla partier i parlamentet borde följa efter detta exempel och om människor tycker att systemet inom det brittiska parlamentet är ruttet, så ska de ta sig en titt på Bryssel som det uttrycks.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista