Köttskandalen på Ica

Åtalade nekar till felmärkning av kött

Uppdaterad 12:38
I dag inleddes rättegången mot två anställda på Ica i Nacka i Stockholm som misstänks för att ha fuskat med datummärkningen på köttfärs som såldes på stormarknaden. Båda männen nekar till anklagelserna och hänvisar till en undersökning.

Männen, försäljningschefen och avdelningschefen på ICA-butiken, misstänks för att ha vilselett kunderna genom delaktighet i felmärkning av köttfärs. Själva nekar de till anklagelserna och hänvisar till en undersökning som gjorts, som visar att det inte varit något fel på köttfärsen. Åklagaren menar att hon inte påstår det, utan att själva förfarandet bryter mot lagen.

Vid rättegången hänvisar åklagaren till tidigare förhör och erkännanden från de åtalade. Men de åtalade själva menar att de då inte fick hela bilden och brottsmisstankarna klara för sig.

De säger att de inte själva märkt om köttfärsen, men att de känt till att det hänt vid några enstaka tillfällen, och menar alltså att underlåtelse att förhindra felmärkning inte är straffbart.

Anledningen till märkningen, säger de, är att det i bland på kvällen mals köttfärs som ska säljas dagen efter. Ibland läggs ett antal paket ut redan på kvällen, och de som inte säljs då tas tillbaka till kylrummet och märks om till dagen efter. Det ska alltså handla om samma parti av malen köttfärs.

Fuskmärkningen uppdagades för 1,5 år sedan i SVT:s program Uppdrag Granskning. En reporter från programmet har kallats som vittne.

Det inleddes en förundersökning mot ytterligare tre butiker, men de lades senare ned då brott inte kunde styrkas.

Vd:n för butiken åtalades inte, eftersom det inte gick att bevisa att han kände till felmärkningen. Men själva företaget riskerar en företagsbot på minst 350 000 kronor. De åtalade riskerar dagsböter.

Rättegången avslutas på onsdag.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista