”WTO arbetar odemokratiskt”

Världshandelsorganisationen WTO är en sammanslutning för de rika länderna och arbetar på ett helt odemokratiskt sätt. Det anser Aileen Kwa från Singapore, som arbetar för organisationen Focus on the Global South i Genève och som efter att i flera år nära följt frihandelsförhandlingarna publicerat boken ”Bakom scenen med WTO”.
Missnöjet är stort bland utvecklingsländerna inför det stora mötet i Cancun i Mexico nästa vecka, men Aileen Kwa är inte förvånad. – Utvecklingsländerna får inte chansen att säga sin mening, de får inte delta i alla överläggningar och det pågår mycket påtryckningar och kotterier inom WTO, säger Aileen Kwa. – Ibland finns ingen dagordning för mötena, långa texter kan presenteras söndag för att slutförhandlas 24 timmar senare. Hur ska ett land som Uganda till exempel med kanske två förhandlare klara sig mot uppemot 500 personer som arbetar för EU:s ståndpunkter, undrar den späda diskreta kvinnan från Singapore. De fattiga länderna utsätts för påtryckningar, säger hon. Ambassadörer kan pressas till att ändra ståndpunkt med en förstörd karriär och länderna kan hotas med indragna bistånd och lån eller att de inte får sälja sina varor på västvärldens marknader: – Det pågår en massa fula tricks, säger Aileen Kwa. De afrikanska länderna tycker att det är märkligt att de först uppmuntras att ta ansvar och ställning och när de väl gör det, så är det fel och de marginaliseras. Kambodja, som kommer till Cancun-mötet som en helt ny medlem i WTO, har fått usla inträdesvillkor. USA och EU kommer att kunna dumpa sina jordbruksvaror och göra många bönder i Kambodja än fattigare, enligt Aileen Kwa. U-ländernas intressen skulle stå i fokus i dessa handelsförhandlingarna men förhandlingsläget tycks vara att de rika länderna förbättrar sina handelsvillkor.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".