Rasistisk valreklam sändes i Tjeckien

Det högerextrema Nationella partiet i Tjeckien har fått sin valreklam i tv stoppad, eftersom den ansågs innehålla klart rasistiska budskap. I valspotten inför Europaparlamentsvalet utlovar partiet "en slutgiltig lösning av zigenarfrågan", med klar anspelning på de tyska nazisternas förintelse av judarna.

Den tjeckiske tv-chefen Jiri Janecek försvarar sändningen av Nationella partiets valfilm med att lagen inte kan stoppa något partis egenproducerade valpropaganda. Detta trots att valfilmen inte bara talar om "den slutgiltiga lösningen av zigenarfrågan", utan också innehåller uppmaningar som "Säg nej till de privilegierade zigenarna".

I den högerextrema valvideon framställs romer som lata, smutsiga och intoleranta.

Det var först efter agerande från Tjeckiens tillförordnade premiärminister Jan Fischer som filmen stoppades och förklarades som olaglig. Tjeckien har flera gånger av EU och människorättsorganisationer kritiserats för hur landets romska befolkning behandlas.

I Tjeckien finns två neonazistiska partier: Nationella partiet och Arbetarpartiet. De är båda är extrema, marginella och högljudda och ställer upp i valet till Europaparlamentet.

I fjol gjorde regeringen Topolánek ett försök att förbjuda Arbetarpartiet, men landets konstitutionsdomstol vägrade att gå med på ett sådant förbud.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjall_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista