Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beväpnad säkerhetsstyrka på basket-EM i Sverige

Varken säkerhetspolisen, Säpo, eller Rikspolisstyrelsen vill uttala sig om varför den israeliska säkerhetstjänsten fått tillstånd att beväpnade israeliska säkerhetsmän får bevaka det israeliska basketlaget under i EM i Sverige. Men polisen medger att tillstånd har givits på Säpo:s begäran.
Ulrika Olsson som är informationschef vid polisen i Östergötland bekräftar uppgiften. - De har ju hand om lagets säkerhet och ansvaret för den. Polisen i Östergötland har ju det totala säkerhetsansvaret för hela arrangemanget. I dag är det en demonstration och polisen har ansvaret för den medan de ansvarar för lagets säkerhet. Men det betyder att om en situation uppstår då någon i det israeliska laget hotas, då har säkerhetspersonalen rätt att ingripa? - Ja. Alla är mycket förtegna om det israeliska tillståndet och hur stor säkerhetsstyrkan vid Himmelstalundshallen i Norrköping egentligen är. ¨ Inget konkret hot En demonstration anordnades i dag av KPML(r) inför Israels första EM-basketmatch. Enligt polisen gick allt lugnt till och något konkret hot mot laget finns enligt uppgift inte. Enligt vapenförordningen ska polisen samråda med UD när det gäller besök med utländsk säkerhetstjänst. Enligt UD känner man dock inte till att en beväpnad israelisk säkerhetsstyrka finns på plats i Sverige i dag. Vare sig Säpo eller Rikspolisstyrelsen vill kommentera ärendet men enligt polisen är det mycket ovanligt att Säpo ber om tillstånd för annat än statschefer eller mycket höga dignitärer. Rätt att bära vapen Om det finns någon ytterligare hotbild vill alltså ingen kommentera. På frågan om det är lämpligt med beväpnad säkerhetstjänst i det här fallet, är Ulrika Olsson mycket diplomatisk. - De har fått tillstånd av svenska myndigheter att bära vapen. Du ser ingen konflikt i att de har rätt att agera på svensk mark? - De har rätt att bära vapen på svensk mark och de ska skydda det israeliska laget.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Susan Ritzén susan.ritzen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".