Nordkorea

Provsprängningen kraftigare än tidigare

Japanska forskare uppskattar att Nordkoreas atomprovsprängning tidigt i morse svensk tid var fyra gånger kraftigare än landets första provsprängning 2006. Japan lovar nu hårdare tag mot Nordkorea.

Enligt Nordkorea är atomprovsprängningen och provskjutningen av missiler i dag ett led i en nödvändig upprustning för att landet ska kunna stå emot fientlig attacker, främst från USA.

Nordkoreas militära markeringar kan också ses som en protest mot de sanktioner som FN:s säkerhetsråd straffat landet med på grund av dess kärnvapenprogram.

Tidigare i år avbröt Nordkorea den nedrustning som man tidigare kommit överens om i utbyte mot bistånd, och i april sköt man iväg en långdistansraket över Japan.

Trots att Nordkorea sa att raketen användes för att skjuta upp en kommunikationssatellit, sågs manövern av USA och Japan som en provokation och en del i Nordkoreas militära upprustning.

Dagens atomprov har väckt starka reaktioner i omvärlden och FN:s säkerhetsråd kommer i dag att träffas för att diskutera Nordkorea, och eventuellt föreslå ytterligare sanktioner mot det isolerade och fattiga landet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista