Internationell Metall-kongress

"Vi vill inte ställas mot varandra"

Krisen bland olika biltillverkare runt om i världen har gjort att de fackliga organisationerna måste samarbeta ännu mer, anser delegater vid den internationella Metall-federationens kongress som pågår i Göteborg.

Ett av de länder som drabbats hårt av bilkrisen är USA där Bob King är vice ordförande för det amerikanska bilarbetarförbundet, UAW.

– Trots spänningar inom den fackliga rörelsen, både inom USA och mellan olika länder, så finns en stor solidaritet, säger Bob King. Han menar att det är viktigt att man nu under Metallfederationens kongress bestämmer hur man ska göra för att säkerställa att anställda inom fordonsindustrin behandlas på ett anständigt sätt.

I Göteborg pågår nu en tre dagar lång kongress med 800 delegater från hela världens metallförbund.

En av de stora frågorna vid kongressen är bilkrisen och vad facken i olika länder kan göra just nu. Den stora frågan handlar om att ländernas regeringar agerat olika för att säkra jobben.

Det handlar också om att facken måste agera samstämmigt för att det inte ska bli som för några år sedan, när GM-ledningen spelade ut Saabs fabrik i Trollhättan mot Opels fabrik i tyska Rysselsheim.

Stefan Löfven är ordförande för IF Metall i Sverige och förklarar att man inte vill se facken ställda mot varandra.

–Det måste finnas en aktivitet från samhället som förstår att fordonsindustrin är betydelsefull. Vi förstår att åtgärderna ser olika ut i olika länder, men vi måste kunna hålla någorlunda likvärdiga villkor. Nu samarbetar vi, samtalar och informerar varandra därför att vi inte vill ställas mot varandra i ett "chicken-race", säger Stefan Löfven.

Jens Möller
jens.moller@sr.se
Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista