Minskad sysselsättning i USA

I USA kom på torsdagen siffror som visar på minskad arbetslöshet men samtidigt också på minskad sysselsättning - och läget på arbetsmarknaden blir en allt hetare politisk fråga.
Det är ett heltidsjobb att leta efter arbete, konstaterar Steve, en av USAs nästan nio miljoner arbetslösa som idag läste de minst sagt blandade beskeden i den statistik för augusti som det amerikanska arbesmarknadsdepartementet presenterade. Visserligen sjönk arbetslösheten från 6,2 procent till 6,1, Men minskningen beror framför allt på att många väljer att lämna arbetskraften, antingen för att till exempel studera eller för att de helt enkelt givit upp hoppet om att få ett jobb. Betydligt mer oroande i dagens statistik var ändå att antalet sysselsatta fortsätter att minska kraftigt - med 93.000 personer - och hittills i år har 431.000 jobb försvunnit från den amerikanska arbetsmarknaden. Nedgången i augusti, som gick på tvärs med vad analytikerna hade räknat med, sker precis som tidigare främst inom tillverkningsindustrin. Läget på arbetsmarknaden är också redan en av de hetaste inrikespolitiska frågorna - inte minst när den amerikanska presidentvalskampanjen nu sakta men säkert rullar igång. Och för att möta kritiken om misslyckad ekonomisk politik är president Bush just nu ute på en turné, med budskapet att det kommer bättre tider. Och visst kan Bush peka på vissa positiva tecken, bland annat en ökad tillväxttakt, men även han är medveten om att det inte är tillräckligt för den amerikanska allmänheten, som vill se att vändningen i ekonomin framför allt visar sig i form av fler arbetstillfällen. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".