Behärskade reaktioner från Sydkorea

Den sydkoreanska regeringens reaktioner på sin norra grannes kärnvapenprov var behärskad. Regeringen samlades snabbt till ett krismöte men beslöt att handla via FN:s säkerhetsråd.

 Och i Sydkoreas huvudstad Seuol har det sett ut som en vanlig måndag, berättar Sveriges ambassadör Lars Vargö.

– På gatorna märker man ingenting. Folk uppför sig som vanligt och tar det nog med en axelryckning och räknar med att det är en typ av agerande som Nordkorea håller på med allt som oftast, säger Lars Vargö.

I Sydkorea har militären haft högsta beredskap i en dryg månad nu sedan Nordkorea i början av april sköt iväg vad man sa var en kommunikationsraket. USA och dess allierade hävdar att det rörde sig om en testskjutning av en långdistansrobot.

I Sydkorea spekuleras det i varför Nordkorea gör detta kärnvapentest just nu. En anledning sägs vara att Nordkoreas ledare Kim Jung il behöver stärka sin position i sitt land efter en tids sjukdom en annan teori är att man vill utnyttja det den inrikespolitiska turbulens som finns i Sydkorea just nu.

– Nyligen tog förra presidenten sitt liv på grund av en korruptionsskandal. Det har lett till kritik mot den sittande regeringen för att man gick för långt i undersökningarna mot tidigare presidenten, säger Sveriges ambassadör Lars Vargö.

Från Nordkoreas sida vill man kanske nu skapa ytterligare lite oreda genom att visa vad den nuvarande regeringens politik leder till om man inte ger mer till Nordkorea.

Sydkoreas nuvarande president Lee Myung-Bak har sedan han tillträdde för drygt två år sedan haft en mycket mer hårdför Nordkoreapolitik än sin företrädare.

Lars Vargö tror att Nordkoreas förhandlingstaktik, som man använt under lång tid, att genom hot i form av kärnvapenprov, få igenom sina krav inte kommer att fungera den här gången.

Men Nordkoreas önskan om enskilda samtal med USA skulle kunna bli en möjlig utveckling av dagens kärnvapentest tror Lars Vargö.

– Ett bilateralt möte mellan USA och Nordkorea leder till att Nordkorea går tillbaka till sexpartssamtalen. Å andra sidan har Obama-administrationen varit tydliga med att de inte låter sig provoceras. Därmed så kan det bli så att en säkerhetsrådsresolution, som är relativt skarp i sin formulering, kan leda till ytterligare provokationer av Nordkorea, säger Lars Vargö.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista