Försvaret ändrar reglerna för chefernas taxiresor

Svenska generaler och andra höga militära chefer har utnyttjat försvarsmaktens bilar och taxiförmåner så att det riskerar att uppfattas som slöseri. Det säger Överbefälhavare Johan Hederstedt som i dag har beslutat att skärpa reglerna, för sig själv och för sina närmaste underordnade.
Det kallas för chefsservice och används huvudsakligen av ett 20-tal av försvarsmaktens högsta chefer. Försvarets egna bilar eller taxi som använts i tjänsten och för att skjutsa generaler och sällskap i tjänsten och till baler och andra officiella mottagningar. Hittills i år har chefsservice kostat skattebetalarna nästan två miljoner kronor. Det är visserligen mindre än under fjolåret då kostnaden närmade sig fyra miljoner, men efter förfrågningar från media om generalernas resevanor ser sig nu försvarsmakten tvungen att skärpa reglerna. De vill åtminstone halvera kostnaderna. – Vi hade utan tvekan gjort detta genom vår egen internrevision och den budgetmangling som vi har varje år men detta påskyndar naturligtvis olika åtgärder, säger Hans Berntsson, ställföreträdande ÖB. – Vi finner att det är lämpligt i dagens kärva situation att göra det. Anser du att det krävs resor med privatchaufförer till till exempel baler som försvarsmakten ordnar? – Jag tror att det skulle se väldigt konstigt ut om de upplever att någon kommer i en privatbil till baler. Man får inte glömma bort att baler är en väldigt liten del i vår verksamhet när vi åker på bal, säger Hans Berntsson, ställföreträdande ÖB.
Susan Ritzén susan.ritzen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".