USA berett kompromissa om Nordkorea

USA är nu berett att kompromissa i förhandlingarna om Nordkoreas tillgång till kärnvapenteknologi, det uppger regeringstjänstemän som citeras i amerikanska medier. Det skulle innebära en omsvängning i Bushregeringens tidigare hårda attityd mot Nordkorea.
En liten, liten öppning i det annars extremt låsta läge. Så beskriver en diplomat uppgifterna om USA:s nya kompromissvilja i den laddade frågan om Pyongyang-regimens tillgång till kärnvapen, som av bland andra ledande kongresspolitiker beskrivits som ett allvarligare problem än Irak någonsin har varit. USA berett gå Nordkorea till mötes Bush-regeringen sägs nu vara beredd att steg för steg gå Nordkorea till mötes med allt från ekonomisk hjälp till i slutänden ett fredsavtal. Men detta ska ske i takt med att nordkoreanerna också steg för steg ger upp sina försök att tillverka kärnvapen, och åter tillåter vapeninspektörer i landet. Sagt hårdnackat nej Tidigare har Bush-regeringen hårdnackat sagt nej till att erbjuda några eftergifter innan Nordkorea gjort sig av med sin kärnvapenteknologi. Presidenten själv har anklagat Pyongyang för utpressningspolitik På inrådan av bland annat Sydkorea sker nu alltså en omsvängning som åtminstone av vissa säkerhetspolitiska bedömare beskrivs som kraftig. Kompromissförslaget ska ha presenterats redan vid förra veckans förhandlingar i Peking mellan USA, Nordkorea, Sydkorea, Kina, Japan och Ryssland. Enligt deltagare vid det mötet ska nordkoreanerna dock inte ha kommit med någon omedelbar respons. ”Nordkorea går inte att lita på” De hårdföra kritikerna här i USA, inte minst försvarshögkvarteret Pentagon, anser att Nordkorea inte går att lita på. De anser att det är tveksamt om landat nappar på erbjudandet och om nordkoreanerna överhuvud taget är beredda att ge upp sin kärnvapenkapacitet. Men för tillfället tycks de krafter som förespråkar mer diplomati, och mindre maktspråk, ha övertaget i den amerikanska Nordkorea-politiken. Bush pressad Det gäller ju även i Irakfrågan, där president Bush, pressad från flera olika håll och av flera olika skäl, nu bestämt sig för att söka hjälp i FN igen. Vissa politiska bedömare talar om en påtvingad men tydlig kursändring i utrikespolitiken, andra är mer försiktiga och säger att det kan röra sig om tillfälligheter att skiftet i Irak- och Nordkorea-politiken infaller samtidigt. Men i den ständiga kamp mellan olika maktcentra som pågår i Washington verkar diplomaterna på utrikesdepartementet och dess Colin Powell åtminstone just nu ha övertaget över det mer hårdföra försvarsdepartementet och Donald Rumsfeld. Den stora frågan är naturligtvis om det kommer att leda till några framsteg i Nordkorea-konflikten och i diskussionerna om en ny Irak-resolution i FN:s säkerhetsråd.
Anders Ask, New York anders.ask@eko.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".