Sjukförslag från fack och arbetsgivare dröjer

Det kommer inte att bli någon gemensamt uttalande från fackförbund och arbetsgivare nästa vecka om det finns några förutsättningar att börja förhandla om att ta över en stor del av sjukförsäkringen. Detta trots att LO och Svenskt Näringsliv tidigare sagt att det är viktigt att påbörja något innan regeringens budgetförslag gått igenom.
Den tredje parten, tjänstemannafacket PTK, behöver mer tid på sig, säger ordföranden Mari-Anne Krantz. – Detta är en stor och viktig fråga och det är ju ett systemskifte så för oss är det oerhört viktigt att analysera vidare den här frågan, vilka fördelar och nackdelar det skulle medföra. Vi har alltså i det här läget inte sagt varken ja eller nej, säger Mari-Anne Krantz, ordförande i PTK. Ilska över tredje sjuklönevecka Det vara i ilskan över att regering och riksdag i våras beslutade att arbetsgivarna skulle stå för ytterligare en veckas sjuklön utan någon extra kompensation som organisationen Svenskt Näringsliv föreslog att arbetsmarknadens parter skulle ta över en stor del av sjukförsäkringen från staten. En variant som nämnts är att företagen skulle stå för ersättningen till de sjuka upp till tre månader och i gengäld få motsvarande sänkning av arbetsgivaravgiften. LO och PTK var inte helt avvisande till tanken men sa att det då skulle krävas mer av rehabilitering och förebyggande åtgärder på arbetsplatserna. Tanken med en gemensam skrivelse innan finansplanen spikas nästa vecka var att förekomma eventuella nya förslag från regeringen men det går nog bra ändå tror PTK:s ordförande. – Signalerna menar jag är ju helt tydliga ifrån Svenskt Näringsliv, LO och PTK vad vi vill. Det vill säga; gör inte någonting nu utan låt oss i lugn och ro jobba vidare med arbete som vi inlett, säger Mari-Anne Krantz. Arbetslivsministern positiv Arbetslivsminister Hans Karlsson har faktiskt redan sagt att han ser positivt på det här initiativet från arbetsgivare och fack och hoppas att det ska bidra att få ner dom höga sjuktalen. Sedan är frågan om det blir mer än just ett initiativ. LO har redan hunnit svara på Svenskt Näringslivs inbjudan till förhandlingar och kom då med villkor som arbetsgivarna inte kunde köpa rakt av utan ska behandla på ett möte på måndag. Därför har Ekot inte fått någon kommentar från Svenskt Näringsliv. Svårt tillgodose båda parters intressen Självklart kommer det att bli problem att utforma ett sjukförsäkringssystem som tillgodoser båda parters olika intressen, säger LO:s tillförordnade avtalssekreterare Erland Olausson. – Vi trycker naturligtvis hårt på det här med det ska stimulera till förebyggande verksamhet och rehabilitering. Arbetsgivarna trycker naturligtvis mera på möjligheterna till kostnadsbesparingar. Det är ju det vi har att pröva, om de två intressena kan mötas och gemensamt åstadkomma något. Det vet vi inte men vi vill undersöka det, säger Erland Olausson, LO:s tillförordnade avtalssekreterare.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".