Nordkoreas atomprov oroar omvärlden

Nordkoreas atomprovsprängning i natt oroar omvärlden och har fördömts av FN, USA och även Kina säger i ett kort uttalande att de "motsätter sig resolut" kärnvapenprovet.

Japanska forskare bedömer laddningen som fyra gånger kraftigare än Nordkoreas första provsprängning 2006. Under morgonen har man även skjutit iväg tre kortdistansrobotar.

Enligt Nordkorea är sprängningen ett led i en nödvändig upprustning för att landet ska kunna stå emot fientliga attacker främst från USA.

Och enligt vad en tjänsteman på Nordkoreas ambassad i Moskva sa till den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass kan Nordkorea utföra fler provsprängningar om inte USA upphör med sitt "hotfulla" beteende.

Att genom hot tillskansa sig fördelar inför eventuella kommande förhandlingar är en taktik som Nordkorea använt sig av under åren, men Sveriges ambassadör i Sydkorea Lars Vargö börjar allt fler genomskåda den metoden.

Men kanske kan testet leda fram till att USA går med på ett möte med Nordkorea, för att bana väg för nya sexpartssamtal.

– Obama-administrationen har varit tydliga med att de inte låter sig provoceras. Därmed så kan det bli så att en säkerhetsrådsresolution, som är relativt skarp i sin formulering, kan leda till ytterligare provokationer av Nordkorea. Det kan bli militära provokationer som kan skruva åt fel håll. Det kan också gå väldigt illa, säger Lars Vargö.

Och Nordkorea har andra militära vapen, än kärnvapen, som kan skapa stor skada i regionen, säger Lars Vargö.

– Vad man har är tusentals artilleripjäser som står bara fem mil ifrån Seoul som är världens näst största stad. De artilleripjäserna kan skicka iväg kemiska stridsmedel och biologiska stridsmedel och i sig kunna ställa till med enorm skada, säger Lars Vargö, Sveriges ambassadör i Sydkorea.

Margita Boström
margita.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista