Fel Wanja-bild upprör LO

Uppdaterad 17:16
Tidningen Expressen ber i dag om ursäkt efter att man under rubriken "Wanjas utbrott" publicerat en intervju och bild på vad som påstods vara LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, men som är en helt annan kvinna. LO:s jurister kan nu granska ärendet.

– Vi har omedelbart avpublicerat denna artikel och tagit bort bilden från expressen.se. Vi har gett ut en extraupplaga som innehåller en ursäkt till Wanja Lundby-Wedin och den kvinnan som förekommer, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattson till Ekot.

I flera dagar har tidningen Expressen publicerat artiklar om hur LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ska ha låtit sin man bo gratis i hennes hotellrum på fackens semesteranläggning i Italien i samband med en tjänsteresa.

På Expressens förstasida i dag, under Rubriken "Wanjas utbrott" och med en bild på en kvinna som påstås vara LO-ordföranden, står det att hon inte vill svara på Expressens frågor. I texten inne i tidningen beskrivs hur hon blir arg och skäller på reportern och att hon inte vill berätta om hon deklarerat för makens boende eller inte.

Men Expressens journalister har alltså fotograferat och intervjuat en helt annan kvinna, som varken har med Wanja Lundby Wedin eller LO att göra.

Enligt Expressen bekräftade kvinnan som blev fotograferad och intervjuad utanför Wanja Lundby Wedins hem att hon var LO-ordföranden, något kvinnan sagt att hon inte alls gjort.

Wanja Lundby Wedin vill inte kommentera publiceringen, men LO har kontaktat sina jurister.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista