Rymningar från flyktingförvar utreds

 Ledningen för Migrationsverket ska utreda det senaste årets rymningar av asylsökande från verkets förvar i Kållered, söder om Göteborg. Så sent som i går rymde ytterligare en asylsökande. Både den lokala polisen och säkerhetspolisen misstänker att personalen på förvaret blivit infiltrerad av medlemmar i vänstergrupper och hjälper till vid rymningarna.

–Att anklaga eller antyda att min personal hjälper boende att rymma är väldigt, väldigt kränkande och fruktansvärt grova anklagelser, som man bör ha mer konkreta bevis att komma med, om man säger, säger enhetschefen Paul Fogelberg vid Migrationsverkets förvar i Kållered.

Så vad gör ni nu, och vad gör du som chef efter polisens kritik?

–Först och främst sitter den högsta ledningen på Migrationsverket just nu i möte och diskuterar hur man ska gå vidare. De har tidigare vänt sig till rikspolischefen och klargjort det problemet vi har här i väst med enskilda, i enskilda fall. Så man ser väldigt allvarligt på den här händelsen från ledningens sida, säger Paul Fogelberg.

Dock vill inte ledningen för Migrationsverket uttala sig idag om hur den agerar eftersom man inte vill föra den här diskussionen om rymningarna i medierna.

Totalt handlar det om ett 50-tal asylsökande, som på olika sätt rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered sedan 2008. Det handlar till exempel om rymningar som skett med hjälp av repstege, som kastats in över staketet utifrån, och även med hjälp av ett volleybollnät för att ta sig från förvaret.

Migrationsverket har flera sådana här förvar, som använts för asylsökande som fått avslag på sin asylansökan och som måste lämna Sverige.

Uppgifterna om rymningarna är allvarliga, säger migrationsminister Tobias Billström, som ändå ger fullt stöd för Migrationsverkets ledning, samtidigt säger han att det viktigt att det här utreds.

–Det är viktigt att man tar reda på varför ett stort antal människor avviker och i olika omgångar. Så får det inte lov att gå till. Förvarsverksamheten finns ju till för att man ska ta hand om människor i avvaktan på avvisning - inte för att människor ska ha det som något slags genomgångsstation och sedan fortsätta förbi. Så kan det inte få vara och därför utgår jag från att Migrationsverket kommer att ta reda på orsaken och klarlägga detta, säger Tobias Billström.

Jan Andersson, Ekot Göteborg
jan.andersson@sr.se

Peter Stenberg, SR Göteborg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista