TCO och Saco positiva till skattesänkning

TCO och Saco är positiva till Globaliseringsrådets förslag om att sänka den statliga inkomstskatten för att kunna behålla välutbildade personer i Sverige.

– Tittar man på skattefrågorna i Sverige med globaliseringsögon på sig så är det marginalskatterna och skattesystemets bidrag till att locka till sig bra verksamheter och duktigt folk som är avgörande. Där tycker jag att vi har hittat väldigt bra skrivningar, säger Anna Ekström är ordförande för SACO och medlem av Globaliseringsrådet.

Förra året fick de som tjänade mer än 340 000 om året betala statlig inkomstskatt och de som tjänade drygt 500 000 kronor fick betala en högre statlig inkomstskatt, så kallad värnskatt.

Värnskatten vill nu rådet slopa och samtidigt ska gränsen för att betala statlig skatt höjas så att bara tio procent av alla heltidsarbetande betalar, jämfört med 30 procent i dag.

TCO:s ordförande Sture Nordh är positiv till förslaget.

– Det behöver vara lönsamt att göra ytterligare en insats, att förkovra sig, och det ska vara synligt i meningen att marginaleffekterna minskas, säger Sture Nordh.

Rådet vill också sänka skatten på inkomst av kapital och säger nej till att återinföra förmögenhetsskatten. Förslagen stämmer inte med socialdemokraternas ekonomiska politik, trots det hoppas rådet på en bred uppgörelse om skatterna. Frågan är om det är realistiskt.

– Det här är en enträgen uppmaning till det politiska systemet och hela samhället att ta frågor om vår konkurrenssituation på allvar, säger rådets ordförande Lars Leijonborg.

För att Sverige ska klara konkurrensen utifrån, och behålla jobb och arbetsplatser, måste högskolan bli bättre och byggas ut enligt rådet och fler studenter behöver läsa utomlands.

Rådet uppmanar också arbetsgivare och fack att enas om regler vid uppsägning som gör att kompetensen i större utsträckning avgör vilka som får vara kvar.

Sture Nordh är kritisk då många nu sägs upp just med motiveringen att deras kunskap inte räcker till.

– Att då ytterligare lägga press på parterna utan att se helheten, att träffa avtal som understryker detta ytterligare är jag motståndare till, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista