Löfteslöst i M:s ekonomiska program

Uppdaterad 17:35

Inte ett enda konkret vallöfte fanns med när Moderaterna idag presenterade sina förslag till ekonomisk politik under nästa mandatperiod. Framtida skattesänkningar kommer först när konjunkturen har vänt uppåt igen, långt in i nästa mandatperiod, enligt statsministern.

– Ja, längre än många väljare skulle önska och längre än vad som verkar ha spridit sig till många som agerar i svensk politik, som ställer ut stora ofinansierade löften både på skattesänkningar och utgiftsökningar som förundrar oss som har ansvar för de statliga finanserna, hur de kan utfärda, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Enligt statsministern är det Socialdemokraterna som lovar mer än de kan hålla och Moderaternas taktik i den kommande valrörelsen verkar vara att ställa Spara mot Slösa. Och då är det Moderaterna som står för ansvarstagande och sparsamhet, enligt Reinfeldt.

Nu ska dagens förslag från den moderata partistyrelsen debatteras av partistämman i sommar, innan den kan bli officiell moderatpolitik.

Enligt förslaget kan det någonstans, långt in i nästa mandatperiod, bli aktuellt med ytterligare skattesänkningar för dem som arbetar och även för pensionärer.

Finansminister Anders Borg var minst lika inriktad på att hålla hårt i pengapåsen som statministern. Såhär sa han om tidpunkten för en annan reform, som Moderaterna skulle vilja genomföra: sänkt moms inom tjänstesektorn.

– Det kommer att dröja, Det är ett bra förslag, och det har positiva effekter på sysselsättningen, men det kostar naturligtvis mycket pengar.

Om du får göra en enda reform under nästa mandatperiod, vilken blir det?

– Då skulle jag till att börja med se till att vi har god ordning i offentlig ekonomi. Det måste vara grundbulten vi bygger annan politik på.

Hur får vi det då?

– Genom att vara ansvarsfulla och försiktiga så att vi inte försätter oss i den situation som andra har, att man kan läsa i tidningen att man ifrågasätter ländernas kreditvärdighet och att räntorna stiger, utan här gäller det att vara försiktig och ansvarsfull, säger Anders Borg,

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista