Obama fördömer Nordkoreas agerande

För USA:s president Barack Obama är Nordkoreas provsprängning en stor utrikespolitisk utmaning. Och i ett kort uttalande i dag fördömde han Nordkoreas agerande och efterlyste ett gemensamt internationellt svar.

Barack Obama kallade Nordkoreas agerande för hänsynslöst och sa att landets kärnvapen och missilprogram utgör ett allvarligt hot mot hela världens fred och säkerhet. Obama sa också att USA och det internationella samfundet måste svara.

Obama anklagade Nordkorea också för att strunta i sina tidigare löften, bland annat till den förra amerikanska regeringen, om att avveckla sitt kärnenergiprogram.

Nordkoreas provsprängning genomfördes på en för USA känslig dag. Det är nämligen den nationella högtidsdagen Memorial Day då USA minns och högtidlighåller de amerikaner som dött för landet i krig.

Och Nordkoreas agerande innebär en stor diplomatisk utmaning för president Obama som samtidigt kämpar med en svag ekonomi och som på senare tid fått kritik för sitt agerande när det gäller vissa säkerhetspolitiska frågor.

Hans motståndare har bland annat ifrågasatt presidentens ambition att få till direktsamtal med ett antal av de länder som på senare år utmanat USA, däribland Nordkorea, men även Iran.

USA har ju under Obama uppmanat Nordkorea att återuppta de sexpartssamtal om landets kärnvapenprogram som tidigare genomförts med USA, Kina, Ryssland, Japan och Sydkorea, men som Nordkoreas i höstas hoppade av.

USA kommer nu att försöka vidta åtgärder via FN:s säkerhetsråd, men frågan är om ytterligare sanktioner mot landet verkligen har en lugnande effekt.

Det var ju vad USA åstadkom efter Nordkoreas missilavfyrning i början av april, och nu har man alltså fått det Nordkoreanska svaret.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista