Georgien

Spänt läge på självständighetsdagen

I dag är det Georgiens självständighetsdag. EU och USA vädjade i går kväll gemensamt till regeringen och oppositionen i landet att bryta det politiska dödläget och inleda samtal. Men spänningarna verkar bara öka inför dagens väntade demonstrationer i huvudstaden Tbilisi.

Mitt under direktsändningen i går av den regeringskritiska tv-showen "Cell nr 5" kastades en granat in vid entrén till tv-stationen Maestros lokaler i Tbilisi. Ingen människa skadades men en järngrind förstördes och fönsterrutor krossades. Just programmet "Cell nr 5" har varit en samlande faktor för de oppositionsprotester som i snart sju veckor pågått dagligen på gatorna i den georgiska huvudstaden.

Oppositionsledarna menade att attacken mot tv-stationen är ett sätt att skrämma folk till tystnad medan det georgiska parlamentets talman David Bakradze inte ville ge attentatet någon politisk innebörd.

Den georgiska självständighetsdagen skulle i dag traditionsenligt ha firats med en militärparad genom centrala Tbilisi. Men oppositionens planer på en motdemonstration mot paraden verkar ha fått myndigheterna att ställa in det officiella firandet för att undvika konfrontation.

I så fall ligger avenyerna i den georgiska huvudstaden öppna för ännu en jättemanifestation där oppositionen hoppas kunna mobilisera lika många deltagare som i protesternas inledningsskede i början av april.

EU och USA gjorde i går för ovanlighetens skull ett gemensamt uttalande där de vädjade till regeringen och oppositionen i Georgien att bryta dödläget och inleda villkorslösa förhandlingar. Både EU och USA lovar fortsatt stöd till alla ansträngningar som syftar till att stärka den georgiska demokratin.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista