EU-valet

Bohlin vill begränsa alkoholinförseln

Svenskarna borde bara få ta in några liter öl, vin och sprit från andra EU-länder, enligt Kristdemokraternas förstanamn i valet till EU-parlamentet, Ella Bohlin. Men exakt hur mycket kunde hon inte svara på när hon frågades ut i P1-morgon i dag.

– Vi vet att över 300 000 barn, bara i Sverige, växer upp med en eller två föräldrar som missbrukar alkohol och för dem vill vi föra en ansvarsfull alkoholpolitik, sa Ella Bohlin.

Förre partiledaren Alf Svensson har sagt att han inte tror på ett förbud som exakt anger hur mycket alkohol man ska få ta med sig.

– Vi har inte slagit  fast några exakta siffror. Sedan är det här ett val som öppnar för personvalskampanjen eftersom spärrarna är lägre än till exempel riksdagsval och då är man fri som kandidat och betona vissa frågor.

Miljöfrågan är viktig för Ella Bohlin och hon är kritiskt till att EU-länder nu får tillgodoräkna sig klimatinvesteringar i andra länder när det gäller hur mycket de minskar sina egna utsläpp, något både den svenska regeringen och den konservativa gruppen i EU-parlamentet är för.

– Det här tycker jag är problematiskt, det här tycker inte jag är ett fungerande system, man kan inte köpa sig fri från ansvar på det här sättet, sa Ella Bohlin.  

När det gäller den formulering som finns Kristdemokraternas valplattform om "den koppling som finns mellan viss terrorism och religion får inte sopas under mattan", ville Ella Bohlin inte kännas vid.

– Jag känner inte till det uttalandet specifikt så jag har svårt att uttala mig om det, men jag tycker att det låter ganska märkligt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista