Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indonesisk kluvenhet inför militanta islamister

I Indonesien dömdes under den gångna veckan den islamiske ledaren Abu Bakar Bashir till ett fyraårigt fängelsestraff. Domen var för mild anser bland andra amerikaner och australier som har utsatts för islamisters våld. Samtidigt har Indonesiens vicepresident brännmärkt USA som samtidens värsta terroriststat. Vår Asienkorrespondent beskriver de militanta islamisternas roll i asiatiska länder.
– Ju djupare vi gräver, desto mer skrämmande blir det. Så uttalar sig samhällsforskaren Sidney Jones, chef för det kontor som den oberoende organisationen International Crisis Group har i Jakarta. Jones har länge i olika omgångar studerat Jemaah Islamiyah, det muslimska brödraskapets verksamhet i Indonesien och en del angränsande länder. Hon har funnit att organisationen har en militär uppbyggnad med förgreningar från Indonesien till Malaysia, Singapore, Australien och flera länder. Hängiven trofasthet Det finns mellan 500 och 1 000 militanta medlemmar i regionen. Utmärkande är deras hängivna trofasthet mot målsättningen, att med alla tänkbara medel islamisera. Ett kännbart medel som omvärlden tvingats notera är spektakulära terroraktioner. En viktig bas är en handfull koranskolor som drivs som internat i Indonesien. Under den senaste tio- till femtonårsperioden har en del av skolorna fått bidrag från Saudiarabien. Den skola, Al Mukmin, som drivits av Abu Bakar Bashir utanför staden Solo på Java har utbildat ett flertal av de gripna misstänkta eller dömda huvudpersonerna för terrordåd – genomförda och planerade i Indonesien och grannländerna under den senaste tiden. Bashir dömdes i tisdags till fyra års fängelse för att ha medverkat till omstörtande verksamhet. Åklagarna krävde femton års fängelse. Amerikaner kallar dom för mild Amerikaner och australier som utsatts för terrordåd var besvikna på domslutet, en alltför mild dom var omdömet. Indonesiens jakt på terrorister ifrågasattes. Detta trots att ett 90-tal anhängare till Jemaah Islamiyah gripits under det senaste året i Indonesien, de flesta omedelbart efter bombdådet på Bali för snart ett år sedan. Då dödades 202 människor. I Indonesien uppträder de styrande kluvet. En dag efter domslutet mot Bashir avlossade den konservative muslimske vicepresidenten Hamzah Haz en verbal salva mot USA. USA är terroristkungen, med en regering som gjort sig skyldig till krigsförbrytelser i Irak, sa den indonesiske vicepresidenten inför lärare och elever vid en islamisk internatskola. Sådana finns det 12 000 av i Indonesien, men bara några få anses rekrytera medlemmar till Jemaah Islamiyah. Indonesien har världens största muslimska befolkning. Landet styrs sekulärt, men en opinionsundersökning nyligen visade att 60 procent av indonesierna inte skulle ha något emot om lagstiftningen närmade sig de islamiska sharialagarna.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".