Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonelladrabbade bönder har inte fått pengar

De bönder som drabbades av det stora salmonellautbrottet i somras har fortfarande inte fått någon ersättning från Jordbruksverket. Detta trots att regeringen lovat 80 miljoner i extraanslag. Orsaken är att bönderna blivit en bricka i bråket mellan Jordbruksverket och Lantmännen om vem som ska stå för notan.
– Vi har ställt som villkor för de här utbetalningarna att man överlåter sin skadeståndsfordran på Lantmännen till Jordbruksverket och det har man alltså inte gjort än, säger Niklas Purfürst på Jordbruksverkets företagsenhet. Så så länge ni inte får in de här överlåtelserna blir det inga pengar heller? – Nej, precis. Bråk om vem som ska stå för notan Direkt efter det stora salmonellautbrottet, som drabbade ett 50-tal gårdar i framflör allt Östergötland, lovade Jordbruksverket att man snabbt skulle betala ut en preliminär ersättning til de drabbade lantbrukarna. Lanbrukarna riskerar annars att gå i konkurs. Men än har alltså inga pengar betalats ut trots att ett 30-tal ansökningar kommit in. Orsaken är bråket mellan Jordbruksverket och Lantmännen, som levererade det smittade fodret, om vem som ska stå för notan. Jordbruksverket vill stämma Lantmännen Jordbruksverket planerar att stämma Lantmännen, men för att juridiskt kunna göra det så måste verket ha fullmakt från dr drbbade lantbrukarnna om att få ta över deras skadeståndstalan. Därför har man också ställt det som villkor för att betala ut pengarna. Utan fullmakter går det inte att kräva pengar i efterhand från Lantmänen, menar verket. Men att koppla ihop de frågorna är fel, det har både Lantmännen och LRF hävdat, och de har avrått sina medeelmmar att acceptera det villkoret. Skulle det bli frågan om skadestånd så borde det hellre vara en fråga mellan företaget och bönderna anser Lantmännen. Företaget har nu därför sjävla betalt ut pengar direkt till lantbrukarna, berättar foderchefen Kjell Larsson. – Vi har lämnat lån till en del av de här lantbrukarna som har velat ha det. Det är ju för att vi har den absoluta målsättningen att ingen ska gå i konkurs på grund av detta, säger Kjell Larsson. Knuten kan komma att lösas Kanske kan nu knuten ändå komma att lösas. På Jordbruksverket har man de senaste dagarna fått in några stycken fullmakter och de första utbetalningarna kommer göras inom kort, säger Niklas Purfürst. Han är dock ändå är förvånad över den vändning frågan fått. – Lite förvånande har det väl kanske varit. Å andra sidan ser vi ju nu att överlåtelserna kommer in nu och det är flera som har ringt och sagt att de avser att komma in med det under den här veckan. Känns det som att det blivit ett vapen i den här striden om vem som ska stå för den här slutnotan? – Det vet jag inte. Det har inte varit avsikten i alla fall tror jag, vare sig från vår sida eller Lantmännens sida, säger Niklas Purfürst på Jordbruksverket.
Daniel Rundqvist, Jönköping daniel.rundqvist@jkpg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".