Lägre skatt om man är singel i Norge

Det kan vara dyrt att inte ha en partner att dela utgifterna med och i Norge debatteras skattelättnader för singlar. Alldeles för många tvingas bo i kollektiv, anser socialdemokraterna i arbeiderpartiet som vill göra det lättare för singlar att ha råd.
Göran Karlsen är 33 år, student och bor i kollektiv med fem personer i Oslo. Han tycker att idén med skattelättnader är bra. – Jag tycker att det är en jättebra idé för det blir extrautgifter när man är singel. Det blir ju mer och mer normalt att gifta sig senare och man lever ensam och då bör samhället bör hänga med närlevnadsmönstren förändras, säger Göran Karlsen. Göran har inte råd att hyra eller köpa en lägenhet på egen hand. – Bostad är det dyraste när man är singel. När ser du framför dig att du skulle ha en egen bostad? – Det blir nog bara om jag träffar någon att dela livet med, det blir nog inte innan dess, säger han. Särskilda avdrag för de utan partner Arbeiderpartiet har startat debatten om skattelättnader försinglar. Tanken är särskilda avdrag i deklarationen för personer som inte har partner och som har svårt att få pengarna att räcka. I de största städerna i Norge är det mycket vanligt att bo i kollektiv om man är singel. Det gäller både studenter och personer som är väletablerade i yrkeslivet. Många har passerat trettio år. Oslo världens dyraste stad I en undersökning nyligen blev Oslo utsedd till världens dyraste stad att leva i. För en etta eller tvåa i stan får man betala mellan 7 000 och 13 000 svenska kronor i månaden med hyra och el. För att kunna bo någorlunda centralt och känna att lägenheten inte bara är ett krypin, utan också ett hem, så går flera personer ihop om stora lägenheter. De som ordnar lägenheten annonserar efter fler personer att bo med och som får komma på intervju. Jobbigt att aldrig vara ensam Det är inte meningen att man inte ska kunna bo själv när man passerat trettio år, anser Arbeiederpartiet och Göran Karlsen tycker att det kan vara jobbigt. – Det blir slitsamt att aldrig vara ensam, säger han. Arbeiderpartiet ska nu bearbeta förslaget för att lägga fram det för stortinget. Centerpartiet och motsvarigheten till folkpartiet i Norge är också positiva. Partierna hoppas kunna få igenom skattelättnaderna inom ett par år.
Beatrice Janzon, Oslo beatrice.janzon@nrk.no
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".