Nordkorea provsköt igen på morgonen

Nordkorea har nu på morgonen provskjutit ytterligare två kortdistansrobotar, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Efter det underjordiska kärnvapentestet i går har FN:s säkerhetsråd kommit med ett enhälligt fördömande.

Vi fördömer Nordkoreas provsprängning, sa den ryske FN-ambassadören Vitalij Churkin efter det korta mötet. Säkerhetsrådet kommer nu omedelbart att inleda arbetet med en ny resolution.

Säkerhetsrådet säger också i sitt uttalande att Nordkoreas agerande är ett klart brott mot FN:s nuvarande resolution 1718, den som kom till efter Nordkoreas första kärnvapenprov hösten 2006.Den resolutionen, som är bindande, förbjuder Nordkorea att utföra kärnvapentester och kräver också att landets ledning återgår till de diplomatiska så kallade sexpartssamtalen.

Att säkerhetsrådet var enigt innebär att även Kina, som är det land som står Nordkorea närmast diplomatiskt, instämmer i kritiken. Nu väntar alltså ännu en resolution mot det till stor del isolerade Nordkorea

Den amerikanska FN-ambassadören Susan Rice sa att Nordkoreas agerande är ett hot mot internationell säkerhet, och USA vill nu se kraftfulla åtgärder. President Barack Obama har också gjort klart att han vill att alla motaktioner mot Nordkorea ska gå via det internationella samfundet. USA har inte för avsikt att agera på egen hand.

Efter säkerhetsrådets möte i natt, hade Obama telefonmöten med såväl Sydkoreas president som Japans premiärminister för att diskutera läget, och för att samordna reaktionerna på Nordkoreas kärnvapenprov. 

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista