Adenviken

Svensk militär grep flera pirater

Personal ombord på de svenska korvetterna som ska säkra sjöfarten utanför Somalias kust har gripit sju pirater efter skottlossning. Försvarsmakten skriver på sin hemsida att det handlar om två båtar som ska ha attackerat ett fraktfartyg.

De misstänkta piraterna ska under natten ha försökt kapa ett handelsfartyg i området. Larmet kom från M/V Antonis strax före klockan halv två i natt om att ett kapningsförsök var igång. Svenskarna fick då order att ingripa.

När Malmö kom fram till M/V Antonis sköts först varningsskott med en 57 millimeterskanon från svenskt håll mot de två båtarna, allt enligt fastslagen rutin, skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Man ska även ha avlossat skott med automatvapen och prickskyttegevär för att få piraterna att avbryta kapningsförsöket.

Marininspektör Anders Grenstad säger till Ekot att man även använt en ljudänläggning som fanns ombord HMS Malmö för att stoppa de flyende piraterna.

Man sköt även lysraketer, dels för att se vad som pågick och för att kunna dokumentera händelsen.

Båtarna som attackerade det grekiska fraktfartyget M/V Antonis försökte därefter att fly. HMS Malmö tog upp jakten efter en av dem, som efter cirka 20 minuter gav upp, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Den svenska styrkan ska ha beslagtagit bland annat två pistoler, en gps-navigator och en äntringshake.

De sju misstänkta piraterna uppges fortfarande vara ombord på den svenska korvetten Malmö. Man inväntar nu besked från den EU-ledda operationens högkvarter.

Enligt avtal mellan EU och Kenya ska pirater som grips av EU-styrkorna föras till Kenya för att där ställas inför rätta.

Den svenska styrkan består av två korvetter och ett understödsfartyg, som främst ska hjälpa till med mattransporter, men också ingripa mot pirater om det behövs.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se
Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Uppdrag i Adenviken

Den svenska styrkan har patrullerat i Adenviken sedan den 15 maj.

Dess huvudsakliga uppdrag är att skydda FN:s mattransporter till Somalia.

Även havsövervakning ingår i mandatet.

Styrkan består av de två korvetterna Stockholm och Malmö samt stödfartyget Trossö.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista