Vin dras tillbaka efter förgiftning

Efter att en norsk man misstänks ha blivit förgiftad och fallit i koma efter att ha druckit ett vin köpt i Sverige, drar Systembolaget nu in samtliga flaskor av vinet från sina hyllor.

– Vi har begärt in alla de här buteljerna av årgång 2005 till Systembolaget för analys. Vi samarbetar också med den norska polisen som har den buteljen som den här kunden har druckit ur, och de analyserar i Norge kring det hela. Vi har ett samarbete kring detta för att så fort som möjligt få reda på så mycket som möjligt, säger Lennart Agén, informationsansvarig vid Systembolaget.

I lördags drack den 59-åriga mannen i Norge av det vita vinet Torres San Valentin från 2005, fem minuter senare föll han i koma.

Enligt norsk polis kan vinet ha innehållit kaliumcyanid som förlamar andningen. Man misstänker också att något tillförts flaskan i efterhand, men för säkerhets skull stoppas försäljningen, från och med i går i de norska butikerna, och nu även i Systembolagets alla butiker.

Det rör sig om ett fåtal flaskor Torres San Valentin av årgång 2005, de flesta från 2007 och 2008 står kvar, men är man orolig går det bra att byta, säger Lennart Agén.

– Är man av någon anledning orolig, så kom tillbaka så gör vi ett återköp, säger Lennart Agén, vid Systembolaget.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista