Misstänkt krigsförbrytare kan utlämnas

Högsta domstolen ser inga hinder för att en man misstänkt för folkmord utlämnas till Rwanda. Mannen nekar och har sagt att han inte kan få en rättvis rättegång i Rwanda.

– Jag är förvånad, bestört, för min klients räkning. Jag tycker liksom att det strider mot rättssäkerheten, säger den misstänkte mannens advokat, Hans Bredberg.

Mannen, som egentligen bor i Danmark, greps i Sverige förra sommaren. Han nekar till anklagelserna från rwandiska åklagare, folkmord och brott mot mänskligheten under folkmordet i Rwanda 1994. Mannen är en av runt 90 personer som är efterlysta och bland annat ska ha lett dödandet av 28 tutsier i en förort till huvudstaden Kigali.

Hans advokat har hela tiden motsatt sig en utlämning med motiveringen att rättsystemet i Rwanda är för osäkert. Också Amnesty international har sagt att ingen bör utlämnas dit.

Men Högsta domstolen skriver i sitt beslut i dag att det inte finns hinder för utlämning.

– Den rwandiska rättsproceduren är säkert inte som den svenska, men om den innebär så flagranta överträdelser av principerna för en rättegång, som ibland har gjorts gällande - det har vi inte hittat belägg för, säger justitierådet Johan Munck på Högsta domstolen.

Han har ju själv sagt att han tror att han riskerar svår förföljelse och har svårt att kalla vittnen i rättegång, hur resonerar ni kring det?

– Det problemet har Rwanda lagt ned väldiga ansträngningar på att åtgärda, säger Johan Munck.

Men samtidigt säger Högsta domstolen att det kan finnas skäl för regeringen, som nu ska fatta det avgörande beslutet, att göra mer efterforskningar om situationen i Rwanda, eftersom andra länder, som England och Finland, nyligen beslutat att inte utlämna personer misstänkta för folkmord.

Inte heller den FN-tribunal i Tanzania som finns för folkmordet utlämnar till Rwanda.

– Fallet är inte uppenbart utan det kan väcka tvekan, medger Johan Munck.

Men alternativet att han är kvar här och man har en rättsprocess här?

– Det är i praktiken mycket svårt att tänka sig att man skulle kalla in vittnen från Rwanda som skulle resa till Sverige, det behövs ju många vittnen. Teoretiskt är det tänkbart, i praktiken är det väldigt svårt att genomföra, säger justitierådet Johan Munck.

Henrika Åkerman
henrika.akterman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista