Suu Kyi försvarade sig i rätten

I Burma har rättegången mot demokratrirörelsens förgrundsgestalt Aung San Suu Kyi fortsatt idag. Hon anklagas för att ha brutit mot de regler som gäller för hennes husarrest men när hon fick försvara sig i dag förklarade hon sig, som väntat, icke skyldig.

Hon sa, enligt de journalister som i dag igen tilläts följa rättegången, att hon ju inte rimligen kan göras ansvarig för om en okänd person simmar över sjön och tar sig in i hennes hus och vägrar ge sig iväg då hon ber honom om det.

 Och det är vad hennes försvarsadvokater sagt de senaste dagarna i denna säregna föreställning, att husarrestens regelverk stipulerar att hon inte utan särskilt tillstånd får ha kontakt med utländska myndighetspersoner eller politiska aktivister, eller göra telefonsamtal, men att ingenting sägs om den här aktuella sortens våldgästare.

Men det betyder säkert inte mycket vad advokater och hon själv säger i militärjuntans politiskt styrda juridiska process med låtsad öppenhet och diplomaters närvaro när hon inte ens tillåtits ett enda konsulterande med dem som är hennes advokater.

Det kan vara värt att notera ett egendomligt uttalande i morse av en högt uppsatt polis som sa att man kunde kalkylera tiden för husarresten, vars senaste femårstermin löper ut i morgon, på ett annat sätt så att hon skulle kunna tvingas avtjäna ytterligare ett halvår.

Det tolkas som att trycket, inte minst från EU-Asien-utrikesminstrarnas toppmöte i Hanoi, är så tungt att regimen tvingas försöka legitimera vad den gör, med resultatet att hon kan frias från det här åtalet men ändå hållas kvar i husarrest.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista