Förslag om löneökningsstopp för alla

Ett tillfälligt stopp för löneökningar kan säkra svenska jobb nu under lågkonjunkturen. Det hävdar sju tunga näringslivsföreträdare på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg är en av artikelförfattarna, och han menar att det är fullt rimligt att vi alla, för en tid, avstår från löneökningar.

– Landet Sverige, i den globaliserade världen, befinner sig i en kris som är global. Då gäller det att sänka kostnaderna. Det är då lönekostnader och kapitalkostnader. Kronan har ju sänkt värdet på sig själv och räntorna är låga. Om man då gör en paus, det gäller alla, högavlönade och lågavlönade, privatanställda och offentligt anställda. Om vi gör en paus så anpassar vi den svenska ekonomin till att bättre och solidariskt för alla klara den här krisen, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

Förslaget om tillfälligt stopp för löneökningar kommer idag från Svenskt Näringsliv och sex arbetsgivarorganisationer på Dagens Nyheters debattsida, tillsammans med förslag om bland annat lägre ungdomslöner och mer flexibla arbetstidsregler.

Detta tillsammans ska kunna säkra svenska jobb, menar man. Men inte oväntat är fackliga organisationer starkt kritiska mot förslaget om paus för löneökningar.

– Våra medlemmar och företagens medarbetare ser varje dag hur pengar delas ut till aktieägare och hur vd-löner höjs. Det är inte rimligt att våra medlemmar inte ska få betalt för sina prestationer, säger Cecilia Fahlberg är ordförande för tjänstemannafacket Unionen.

Och LO:s avtalssekreterare Per Bardh menar att stopp för löneökningar inte löser krisen.

– Det finns ingen anledning att säga att man ska sätta stopp för löneökningar. Det är inte kostnadskris vi har, det är en efterfrågekris. Man ger sig på fel frågor, säger Per Bardh.

Men Dag Klackenberg från Svensk Handel ger Per Bardh bara delvis rätt.

– Han har rätt i att det är en efterfrågekris, men att lösa det genom att fortsätta höja löner är ingen väg framåt. Vägen framåt är att få näringslivet att överleva tills det att krisen är över. Så Per har rätt i sin beskrivning av krisen, men han har inte rätt i sin lösning, säger Dag Klackenberg.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista