Ambulanspersonal använder skottsäkra västar

Ambulanspersonal i skottsäkra västar är verklighet sedan i somras i Göteborg. Intresset från andra kommuner är stort. De hänger inlåsta i ett skåp i garaget. En uppsättning vita, stenhårda skyddsvästar.
Västarnas historia börjar med ett studiebesök för många år sedan i USA , där var skyddsutrustningen en självklarhet. – Vi tänkte väl så att ”amerikanare är ju amerikanare”. Nu är vi där själva. Det finns alltså kända adresser och kända områden i USA, kanske snart här också i Göteborg, som vi tänker till lite extra innan vi åker dit, säger Lennart Johansson, chef i nordvästra distriktet och leder också ambulansernas Hot- och våldgrupp. Vad beror det på att Göteborg är före Stockholm och Malmö? – Vi har ju varit lite utsatta för lite olika gängbråk och lite olika incidenter som har varit så vi har behövt tänka tidigt. Kan inge falsk säkerhet Att skaffa skottsäkra västar åt personalen var ändå ingen självklarhet här. Det finns en risk att de inger en falsk säkerhet, att folk blir dumdristiga och går in i våldsamma situationer utan att tänka först, säger Lennart Johansson. Det finns också en risk att andra tar utrustningen som en provokation, därför är västarna vita som snö. – Vi vill inte bli förväxlade med polisen. Vi vill helst inte att det ska synas att vi har västar på oss. Västarna bara ett första steg Göteborg är alltså först i landet med det här, men intresset från andra håll är stort, inte minst efter förra veckans överfall mot ambulansmän i Stockholm. Hot- och våldgruppen i Göteborg har fler idéer, till exempel personliga överfallslarm och handskar som står emot knivhugg. Västarna är bara ett första steg.
Kristina Hedberg, Göteborg kristina.hedberg@gbg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".