Militärer åker limousin och taxi för miljoner

Höga militärers förmåner är återigen i fokus. Sedan Svenska Dagbladet börjar ställa frågor om hur höga chefer åker taxi och limousin till exempelvis kadettbaler eller mellan arbetet och bostaden har försvaret inlett en egen granskning.
Svenska Dagbladet har gjort en genomgång av försvarsmaktens så kallade chefsservice. Försvarets rutin är att transportera höga chefer i bilar med säkerhetskontrollerade chaufförer i stockholmsområdet, en rutin som i år beräknas kosta runt tre miljoner kronor. Några exempel ur tidningens genomgång: Limousinresor till kadettbal för nio generaler kostade knappt 15 000 kronor. Transport till konsert på Berwaldhallen för fem höga militärer kostade drygt 6 000 kronor. Transporter till arbete och baler Många av resorna har gått mellan bostad och arbete, mellan bostad och restauranger och till och från olika baler. I fredags, två dagar före publiceringen av uppgifterna, skickade överbefälhavare Johan Hederstedt ut ett pressmeddelande om att försvaret självt nu granskar chefsservicen. ” Vi har fått frågor från media om hur mina generaler använder våra egna bilar och taxi i tjänsten, vår så kallade chefsservice. Det får inte råda något tvivel om att vi känner ansvar för att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt och jag är rädd för att medias granskning kan skapa bilden av slöseri”, står det i pressmeddelandet. Ställföreträdande överbefälhavare Hans Berndtsson säger att inget tyder på att någon begått något formellt fel, men eftersom kostnaderna drar iväg vill man begränsa användningen. – Det man nu måste minska är kanske det antal som får åka och sedan att vi får bättre avtal mellan olika företag. Men måste man åka limousine till jobbet, till exempel? – Man måste absolut inte åka limousine till jobbet och det är inte fråga om att någon åker limousine. Det är ingen långbil med chaufför i vacker livré eller liknande, utan vanliga Volvobilar i vanliga fall, så det är inget konstigt med det. – Vi åker alltså inte till arbetet när vi åker till den vanliga delen utan då är det kopplat med en tjänsteresa. Har vi en inbjudning till en ambassad eller liknande så kanske det skulle väcka en viss uppmärksamhet om vi kom i en taxi när vi representerar försvarsmakten. Detta måste man alltså se i skenet av hur det går till i andra länder med mera, säger Hans Berndtsson, ställföreträdande överbefälhavare.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".