Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om experters inflytande vid ja till EMU

Det ekonomiska expertråd som socialdemokraterna och LO lanserat om det skulle bli ett ja till euron ska bara ha begränsat inflytande. Det säger biträdande finansminister Gunnar Lund.
Expertrådet utses av facket och arbetsgivarna och ska inte ha någon makt att tvinga regering och riksdag att höja eller sänka till exempel momsen, säger Gunnar Lund. – Så ser jag inte på det och det skulle jag inte vilja medverka till. De ska definitivt inte ha någon annan funktion än att lämna genomarbetade och förhoppningsvis insiktsfulla bedömningar. Sedan har de avslutat sitt jobb och därefter tar det politiska systemet över och väljer väg eller åtgärder eller vad det kan handla om och lägger upp politiken. Så ska det vara, säger biträdande finansminister Gunnar Lund.. Förväntningarna från LO är dock större. – Det ska ha mycket stort inflytande i kraft av att det blir landets mest kompetenta råd till regeringen om finanspolitiken, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson. Måste ta över Riksbankens roll LO:s bedömning är att om Sverige går med i EMU fullt ut så ändras rollfördelningen i ekonomin genom att Riksbanken inte längre kan svara med höjda räntor om löneökningarna skulle bli för stora här i landet. Den ansvarsfullhet som präglat de senaste årens lönerörelser kan inte upprepas om inte det ekonomiska expertrådet kan ta över Riksbankens roll, säger Dan Andersson. – Den ska ta över Riksbankens roll att göra den oberoende analysen för om ekonomin behöver expandera eller om den behöver svalna av. Om man behöver sänka en skatt eller höja en skatt, säger Dan Andersson. Varnar för höga löneökningar Dan Andersson och LO varnar för en tillbakagång till den situation som rådde på 80-talet med väldigt höga löneökningar som ledde till svåra problem i den svenska ekonomin. Det är helt avgörande att rollfördelningen i lönerörelserna bli tydlig. Finansministern och politikerna ska inte diktera lönerna och arbetsmarknadens parter måste självständigt kunna förhandla inom givna ramar, anser Dan Andersson. Borde ha förankrats hos partierna För att få acceptans för det ekonomiska expertrådet på sex personer borde det tidigare ha förankrats hos de olika politiska partierna. Nu vill de borgerliga partierna ha mer av ekonomiska professorer medan LO vill välja ut personer tillsammans med övriga parter på arbetsmarknaden, personer som har anknytning till arbetsmarknaden. LO vill även ha till exempel professor Lars Calmfors som ordförande. Rådet ska träffas två gånger per år i oktober och maj och det ska ge politikerna i riksdagen en analys som grundar sej på Konjunkturinstitutets material. Det ska vara en motvikt till de kortsiktiga bedömningar som politkerna kan ta till för att vinna väljare. – Det måste finnas ett råd som inte är för professorsaktigt men som ändå löntagarna kan acceptera så att de har eget folk med så att de vet att det inte är en partsinlaga utan ett allmän intresse de företräder, säger Dan Andersson, chefsekonom på LO.
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".