Observatörer vid svenskt EU-val

Internationella valobservatörer kommer för första gången att bevaka ett svenskt val. Representanter från kontoret för demokrati och mänskig rättigheter i Europa, ODIHR finns redan på plats i Sverige.

Jens-Hagen Eschenbächer är talesman för säkerhets och samarbetsorganet OSSE:s underavdelning ODIHR, som för första gången har valobservatörer på plats vid ett svenskt val.

Tidigare har de observerat val i länder som Albanien, Armenien och Georgien, men i år kommer de att finnas på plats i 15 länder i samband med EU-valet.

Alla EU-länder kommer alltså inte att besökas, utan de har valt ut för att få en så stor bredd som möjligt - små och stora länder, nya och gamla i EU och med geografisk spridning.

På websajten Politikerbloggen välkomnas det här av bland andra Gudrun Schyman, som efterfrågat oberoende valobservatörer i samband med EU-valet.

Men valobservatörerna, som är kring fem personer, kommer inte att vara kvar på själva valdagen, utan kommer att finnas i Sverige till på söndag, för att se hur vi arbetar i samband med valet.

Jens-Hagen Eschenbächer är tydlig med att de inte är i Sverige för att de tror att de misstänker att det svenska valet inte skulle gå rätt till.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista