Piratpartiet optimistiskt inför EU-val

Piratpartiet har i flera opinionsmätningar kommit över fem procent och skulle med det resultatet få ett mandat i EU-parlamentet. Optimismen inom partiet är stor även om det kan bli ett problem för partiet att deras sympatisörer, de unga väljarna, inte går och röstar.

Christian Engström står överst på partiets valsedel.

– Gå och rösta så tidigt ni kan och ägna sedan resten av tiden åt att tjata på era kompisar om att de ska gå och rösta. Det här valet handlar bara om valdeltagande. Gör så, tack.

Piratpartiets toppkandidat Christan Engström riktar en uppmaning till åhörarna under en debatt på Stockholms universitet. Nog kan den behövas. Åtminstone om Piratpartiets goda opinionssiffror också ska resultera i ett bra valresultat.

Partiet har sitt stöd bland väljare under 30 år. En grupp väljare som i tidigare val till EU-parlamentet utmärkt sig på ett annat sätt, nämligen att de inte röstat. I förra EU-valet 2004 var det bara runt en fjärdedel av väljarna under 30 år som röstade. Bland väljare över 60 år var siffran dubbelt så hög.

Men det här valet är annorlunda tror Christian Engström optimistiskt.

– Det här är första gången som ett EU-val har handlat om frågor som för det första är intressanta och för det andra faktiskt bestäms av EU. Nu är det en viktig fråga som beslutas av EU. Det handlar om internets framtid. Jag tror att vi kommer att få se ett rekordhögt valdeltagande i synnerhet bland människor under 30 år.

Sedan mitten av april har antalet medlemmar i Piratparitet ökat från 15 000 till drygt 45 000. Det är gratis att gå med via nätet. Då kan man inte låta historiken kring ett lågt valdeltagande bland unga väljare sänka humöret. Det här är ju ett nytt val, och handlar om helt nya frågor menar valarbetare Jonathan Rieder Lundkvist.

– Vi har blivit ett alternativ bland ungdomar. Ungdomar förstår de här frågorna, de förstår internet, de förstår att man inte kan begränsa internet och de förstår våra frågor. Det är genom att vi finns som alternativ så uppmuntrar vi dem även att gå och rösta.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista