Inkomstförsäkringar blir allt vanligare

I takt med att a-kassan försämrats har inkomstförsäkringar blivit allt vanligare, försäkringar som täcker glappet mellan taket i a-kassan och den egna inkomsten.

Försäkringsförmedlare ser en ökad efterfrågan från privatpersoner som vill skydda in inkomst vid arbetlöshet. 

Det vanligaste är dock att ha en inkomstförsäkring via facket. Flera fackförbund har tecknat inkomstförsäkringar de senaste åren. Ett exempel är Byggnads där Thomas Gustavsson är andre ordförande.

– Vi såg nu första januari 2007 efter regeringsskiftet så sänkte man dagersättningen från tidigare 730 de första hundra dagarna till 680 och man höjde också det man får betala till a-kassan. Vi tyckte att våra medlemmar skulle ha ett bättre försäkringsskydd när man blir arbetsklös och vi ville ha det som en medlemsförmån när man är med i förbundet.

Byggnads inkomstförsäkring ingår i fackavgiften och ger medlemmarna rätt till ersättning i 200 dagar vid arbetslöshet. Försäkringen täcker glappet mellan taket i a-kassan, som är en inkomst på 18 700 kronor i månaden, och den verkliga inkomsten. I Byggnads fall max 35.000 kronor i månaden.

En undersökning från Riksdagens utredningstjänst visar att mellan 60 och 70 procent av medlemmarna hos LO, TCO och Saco under 2008 omfattades av gemensamma inkomstförsäkringar.

Men alla fackförbund har inte råd. IF Metalls medlemmar är hårdast drabbade hittills i lågkonjunkturen men de får klara sig på den vanliga a-kassan vid arbetslöshet. Premien på inkomstförsäkringarna stiger nämligen i takt med att arbetslösheten ökar. För IF Metall som i dag har 50 000 varslade medlemmar skulle premien bli skyhög.

Den som inte får någon inkomstförsäkring via facket kan i stället köpa en privat. Erik Lif som jobbar på ett bolag i Stockholm som förmedlar försäkringar har märkt av en ökad efterfrågan från privatpersoner.

– Framförallt sedan augusti september 2008 när den akuta finanskrisen blev uppenbar i media och samhället. Då såg vi en klar ökning både i efterfrågan och försäljning av inkomstförsäkringar. Visserligen var ökningen från låga nivåer men dock en klar ökning.

Men den som privat tecknar en inkomstförsäkring har ingen rätt till utbetalningar förrän ett år efter att försäkringen tecknades. Blir man arbetslös inom ett år efter att man tecknat försäkringen gäller den inte. Karenstiden innan försäkringen betalas ut är ibland också längre än a-kassans sju dagar. Man måste också oftast ha rätt till a-kassa för att få ut något från sin privata försäkring. Och enskilda inkomstförsäkringar upphör också att gälla från 62 års ålder.

Byggnads inkomstförsäkring gäller ytterligare ett år. Hittills har 2 500 medlemmar som blivit arbetslösa fått ut sammanlagt omkring 20 miljoner kronor, i snitt 3 400 kronor i månaden. Premien kostar förbundet totalt 62 miljoner kronor och det var inte självklart att teckna försäkringen förra året, säger Thomas Gustavsson.

– Det är en stor kostnad för förbundet men det betyder nog mycket för våra medlemmar för 200 dagar är ganska många månader som man för pengar. Det är nog det avgör för dem som ligger på gränsen för att man ska klara sig nu när a-kassan är så låg. För många är det här nog ett välkommet tillskott till kassan.

Catarina Friskman
catartina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista