Influensavaccin kan bli dyrare än väntat

Trots att Sverige tecknat avtal om att få köpa influensavaccin och pris och tillgång är garanterade, tvingas Socialstyrelsen nu att förhandla på nytt med tillverkarna om att få köpa vaccin mot den så kallade svininfluensan.

Anledningen är att de tidigare avtalen inte gäller förrän influensan klassats som en pandemi. Och det gör att kostnaden för skattebetalarna kan bli betydligt högre än väntat.

Det är Världshälsoorganisationen WHO som beslutar om när den pågående influensaepidemien ska betecknas som världsomspännande, det vill säga en pandemi. Men så länge WHO dröjer, råder ett slags limbo, menar Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Situationen när det gäller influensavaccin just nu är mer komplicerad än vad någon kunnat förutsätta, skulle jag vilja säga. Vi befinner ju oss nu i ett läge där vi har något som möjligen skulle kunna bli en pandemi men som ändå inte har blivit det riktigt ordentligt enligt WHO. Och samtidigt börjar vi nu närma oss en tid på året när vi normalt sett vaccinerar mot den vanliga influensan.

– Så WHO, fabrikanterna och andra står nu inför det svåra valet mellan att vaccinera mot den vanliga influensan, som vi vet dödar ett antal människor varje år, och att vaccierna mot den här nya influensan.

Och under tiden härjar H1N1-viruset vidare. Att WHO inte hänför epidemien till pandemierna har orsakat huvudbry och hårda förhandlingar för de smittskyddsansvariga i många länder. Finland, Storbritannien, Belgien och Frankrike har redan skrivit kontrakt om att köpa vaccin, medan Sverige ännu bara har påbörjat sina förhandlingar på regeringens uppdrag.

Och med lite otur kan det bli så att vi i höst får två vaccinationskampanjer. En mot den årliga influensan och en mot svininfluensan.

– Man kan tänka sig ett läge till hösten där vi vaccinerar framför allt de äldre mot den vanliga influensan, eftersom de äldre inte verkar drabbas av den nya influensan riktigt lika mycket som de yngre. Och att vi också får vaccinera yngre människor med vissa risksjukdomar mot den nya influensan under hösten.

Är det din bedömning att vi behöver vaccinera oss mot svininfluensan?

– Ja, det vet vi inte riktigt än totalt. Men de data som finns talar ju för att den här influensan är åtminstone lika farlig som den årliga influensan som vi ju faktiskt vaccinerar ganska stora grupper i samhället för varje år. Och det börjar väl också utkristallisera sig att det finns vissa grupper som kommer att drabbas värre och bli riktigt ordentligt sjuka, säger Anders Tegnell.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista