Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Abbas avhopp minskar chans för fred i Mellanöstern

I Ramallah på Västbanken möts under söndagen den palestinska Fatah-rörelsens centralkommitté under Yassir Arafats ledning. De ska ta ställning till vem som ska leda den palestinska regeringen. Ännu har inget besked kommit om Arafat accepterar premiärminister Mahmud Abbas avskedsansökan.
Det finns tre alternativ. Antingen låter Arafat Abbas avgå som han vill, eller så säger Arafat nej och då får Abbas sitta kvar. Den tredje möjligheten är ett slags kompromiss som skulle kunna rädda alla ansikten också. Det är att acceptera Abbas avskedsansökan, men sedan omedelbart ge honom uppdraget igen. När måste beslutet fattas? – Så länge som Arafat inte har accepterat avskedsansökan sitter Abbas kvar som en expeditionspremiärminister och sköter de löpande ärendena. Men för att inte fredsprocessen totalt ska stanna av så krävs det att han också får ett politiskt mandat igen ganska snabbt. Abbas är ju avgörande för fredsprocessen. USA talar ju inte med Abbas. – Abbas är USA:s man. Det är USA som har tvingat Arafat att utse Abbas och det är med honom som USA och Israel talar, inte med någon annan och absolut inte med Arafat som ju är terroriststämplad av både USA och Israel. I dag har tonläget höjts betydligt mellan israeler och palestinier som säger att de ska förgöra varandra. Hur bedömer du realismen i det som sägs? – Från Israels sida hotar man nu åter med att utvisa Arafat så att han liksom försvinner från de palestinska områdena. Men det är ju en risk i det också, som Ariel Sharon säger, att Arafat ska fara världen runt och plädera för den palestinska saken. Det kanske inte är ett dugg bättre än att ha honom sittande i Ramallah. – Från palestinskt håll hotar man med vedergällning nu och det har man lyckats med flera gånger. Shejk Yasin som utsattes för en attack där han blev lätt skadad alldeles nyligen säger att nu har Israel öppnat dörren till helvetet. Israel har under söndagen återigen stängt gränsen mot Västbanken och Gazaremsan just för att förhindra eventuella attacker efter attacken mot Yasin, hur märker du i Jerusalem att säkerheten är höjd? – Det är en något intensivare polisbevakning. Det står polisjeepar på alla öppna platser, på marknader och vid shoppingcenters. På vägen från flygplatsen i Tel Aviv var det mer soldater än jag någonsin sett tidigare och man hade upprättat vägspärrar som jag aldrig sett tidigare, säger Christer Fridén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".