Borgerliga kritiska till budgetuppgörelsen

I helgen blev förhandlingarna mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om nästa års budget klara. Bland annat handlar det om höjda skatter på el och villaolja och beslut om försök med kortare arbetstid. Den borgerliga oppositionen är kritisk.
–: Det är väl allt mer tydligt att riksdagens tre vänsterpartier inte har någon gemensam agenda för Sverige. Resultatet blir högre skatter och högre kostnader för de som värmer sina hus med el eller olja, säger moderaternas Fredrik Reinfeldt. Fler än tidigare kommer också att få betala statlig inkomstskatt men budgeten innebär också att förmögenhetsskatten för husägare med låga inkomster sänks, att arvsskatten mellan gifta par försvinner och att alla inkomsttagare får en skattesänkning med 200 kronor - per år. Det är långt i från tillräckligt menar centerpartiets Lena Ek. Boendekostnader – Det ger den effekten att det lägger en väldigt tung börda på hushållen som redan har höga boendekostnader och ger dem en skatteneddragning som motsvarar 25 liter mjölk på ett år. Också folkpartiets Karin Pilsäter är kritisk. – Det här ger försämrade villkor för jobb och företagande – höjda skatter och mer ledighet. Det man reflekterar över är att ingen riksbank i världen kan hjälpa till när man driver en sådan här kontraproduktiv ekonomisk politik, säger hon. Nyföretagandet Kristdemokraternas Mats Odell är inne på samma spår. – Det saknas grepp överhuvud taget för att stärka nyföretagandet och få slut på skattediskrimineringen av småföretag, säger Mats Odell.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".