”Irak viktigaste fronten i kriget mot terrorismen”

I natt svensk tid vände sig president George Bush direkt till det amerikanska folket i ett tv-tal där han sa att Irak är den viktigaste fronten i det långa kriget mot terrorismen. Presidenten meddelade också att han kommer att begära 710 miljarder kronor i extraanslag av kongressen för att finansiera de militära och civila insatserna i Irak och Afghanistan.
President George Bushs tv-tal i direktsändning hölls fyra dagar innan 2-årsdagen av terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon. Han ville därmed understryka det direkta sambandet mellan vad som nu sker i Irak och kriget mot terrorismen. I talet fanns ingenting om bevis för att Saddam Hussein haft massförestörelsevapen. USA kommer inte att vika sig kosta vad det kosta vill var presidentens budskap. Kriget kostar redan de amerikanska skattebetalarna drygt en miljard kronor om dagen. Eftersom hela den fria världen tjänar på befrielsen av Irak är det rimligt att Japan och Europa är med och betalar, sa presidnet Bush. Han välkomnade också andra länder att sända trupper gärna under FN flagg men under amerikanskt befäl.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".