Kvinnoprästmotståndare bildar eget stift

En förening med kvinnoprästmotståndare inom Svenska kyrkan bildade ett eget stift i helgen. Missionsprovinsen, som det kallas, ska försöka få flera biskopar vigda utomlands för att kunna viga egna präster här i Sverige. 25 präster står bakom det nybildade stiftet.
Bengt Birgersson är ordförande i den förening som har bildat stiftet men det handlar inte om en egen kyrka, säger han. – Vi ser oss själva såsom en del i Svenska kyrkan och den andliga tradition som Svenska kyrkan bygger på, säger Birgersson. Men ni kommer att ha egna biskopar och inte vara i Svenska kyrkans kyrkor. På vilket sätt kan ni då tillhöra den Svenska kyrkan? – Det kommer naturligtvis litegrann att bero på hur man i Svenska kyrkan i verkligheten kommer att ställa sig till det som vi nu planerar. Det Missionsprovinsen planerar är att få två biskopar innan årets slut. Men för att få de biskopsvigda kommer man vända sig till nån kyrka utomlands, och det tror man kommer dröja lite längre. Missionsprovinsen vänder sig mot Svenska kyrkans modernisering under 1900-talet. Möjligheten att viga kvinnliga präster och det behörighetskrav på kyrkoherdar som stänger ute kvinnoprästmotståndare är en sak. Dessutom säger Bengt Birgersson, är de gudstjänstgemenskaper som står bakom bildandet, överens om att Svenska kyrkan inte förkunnar det kristna evangeliet rätt. Men Bo Larsson direktor vid Ärkebiskopens Kansli säger att Svenska kyrkan inte kommer tolerera några utbrytare. – I den stund som man offentligt ger sin lojalitet åt en annan biskop än de som är biskopar i Svenska kyrkan så har man ställt sig själv utanför den gemenskap som Svenska kyrkan utgör. Är det här bildandet ett tecken på splittring inom Svenska kyrkan? – Naturligtvis är det det. Svenska kyrkan rymmer väldigt starka spänningar men det finns också många som skulle vilja se samtalet som en väg ut ur alla dessa spänningar snarare än att göra det som då på sikt kan bli en utbrytning, säger Bo Larsson på Ärkebiskopens kansli.
Henrik Sannesson henrik.sannesson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".