”Israels hinder raserar den palestinska ekonomin”

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver nu att Israel undanröjer alla de hinder som i dag gör det omöjligt för palestinierna att röra sig fritt på de ockuperade områdena. Restriktionerna ödelägger den palestinska ekonomin, säger Amnesty.
Stängda gränser, blockerade vägar, utegångsförbud, judiska bosättningar, ständiga tidsödande passkontroller, murar och stängsel gör att resor i de palestinska områdena som normalt inte skulle ta ens en timme kan ta en hel dag. Om man överhuvudtaget kommer fram. Miljoner i kommunarrest Det gör att tre och halv miljoner palestinier lever under förhållanden som närmast liknar kommunarrest. Det slår Amnesty fast i en rapport som publiceras i dag om hur det är att leva på Västbanken och Gazaremsan. Många palestinier har stora svårigheter om de skall lämna sin hemby eller sin hemstad för att ta sig till arbetet, till skolan eller till sjukhus eller besöka släktingar och vänner. Raserat palestinsk ekonomi Det här har raserat den palestinska ekonomin och drivit upp arbetslösheten till över 50 procent. De flesta palestinier är i dag på något sätt beroende av välgörenhet för att överleva, konstaterar Amnesty. Amnesty lägger skulden på Israel och landets hårda attityd som omöjliggör för de flesta palestinier att försörja sig själva. Just reserestriktionerna har också orsakat flera dödsfall när folk hindrats söka vård. Israel har naturligtvis rätt att skydda sig mot attacker från palestinska terrorister men det ger inte landet rätt att straffa ett helt folk, säger Amnesty i sin rapport. Amnesty ställer krav Amnesty kräver att Israel lättar på reserestriktionerna, evakuerar bosättningarna och stoppar bygget av den barriär som håller på att byggas mellan Israel och de palestinska områdena. Barriären går till stora delar på palestinsk mark och på flera håll utestänger palestinierna från deras egen jordbruksmark. Men samtidigt kräver Amnesty också att de palestinska terrorattackerna mot israeler upphör och dom skyldiga ställs inför rätta.
Anders Ask, New York anders.ask@eko.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".