EMU-brev strömmar in till ministrar

Mängder av brev om EMU strömmar in till några av regeringens ministrar, brev skrivna av svenska folket. Bilden som tonar fram är den att motståndet mot EMU är massivt och att Göran Perssons munkavle på nej-ministrarna var ett stort misstag som fått över sympatierna på näringsminister Leif Pagrotskys sida.
En av ministrarna som fått brev är just Leif Pagrotsky. Så här skriver en kvinna till honom. ”Jag vill tacka för alla dina orädda och rakryggade uttalanden trots att hövdingen för ditt parti dammat av partipiskan och svingat den några gånger. Lycka till. ” Folkomröstningen engagerar Just nu strömmar brev in till regeringskansliet i en strid ström, det är förstås folkomröstningen som engagerar. Leif Pagrotsky är en av dem som får många brev. Hans motstånd mot euron ger honom sympati och alla brev till honom kommer från meningsfränder som vill ge sitt stöd. Utrikesminister Anna Lindh har under senare tid fått många reaktioner på debattartikeln, som hon skrev tillsammans med Ericssonchefern Carl-Henric Svanberg. Reaktioner finns i brevskörden också: ”Anna Lindh. Det är med stor besvikelse vi ser du agerar inför den kommande folkomröstningen. Aldrig trodde vi väl att du skulle kela så rart med Ericsson-chefen och nu är det dags att se fraterniseringen med Carl Bildt. Vad man kan missta sig. Den här folkomröstningen är en skrämmande uppvisning på övermaktens arrogans. Framför ett nej i omröstningen”. Obehagliva brev Vissa brev är obehehagliga och nära gränsen till hot, men andra skriver till Anna Lindh och uppmuntrar henne och uttrycker förståelse för att det inte kan vara så lätt att ha hennes jobb. Flest brev får statsminister Göran Persson. Hittills i år fler än 850 bara om EMU. De EMU-negativa är flest också till honom. Men det finns också bekymrade ja-sägare som kommer med annonsidéer och föreslår att han ska ge feta vallöften just innnan folkomröstningen. ”Löften har brytits många gånger” En brevskrivare tycker att ett ja är så viktigt att Göran Persson måste ta obehagliga beslut vid ett nej. ” Bäste Göran Persson. Det var ju fruktansvärt olyckligt att ni förband er till att följa resultatet av omröstningen. Men politiska löften har brytits många gånger tidigare. Du måste helt enkelt, oavsett resultatet den 14, driva igenom ett medlemskap av Sverige i EMU. Du blir utskälld någon månad men sedan är det glömt. Med vänlig hälsning” Lena Skymne arbetar på statsrådsbrerdningens brevenhet och hon är en av dem som tar emot breven till Göran Persson. Hon säger att även om det är väldigt många som skriver just om EMU nu så är det inte den störtsta brevstormen hon varit med om. Det kom mer post under kampajerna mot fastighetsskatt och import av hund- och kattskinn.
Kristoffer Morén kristoffer.moren@sr.se
Inga-Lill Hagberg, research inga-lill.hagberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".